Hazai tájakon

Kirándulás hazai tájakon
A 2018/2019-es tanévben is rengeteget kirándultam. Az év folyamán 24 teljesítménytúrán vettem részt, ahol 260 km-t gyalogoltam. Ezeket a túrákat a Mátrában és a Budai-hegyekben tettem meg. Mindkettő nagyon szép, de a Mátra nagyobb kihívást jelent, mivel sokkal hosszabb, meredekebb szakaszokon megyünk föl vagy le. A szüleimmel túrázom. A túrákon sokszor megállunk és távcsővel figyeljük a szép tájat. Útközben „találkozunk” egy-egy kilátóval, emlékhellyel, turistaházzal, kápolnával, templommal.
A Budai-hegyekben nincs olyan összefüggő erdő, mint a Mátrában, ezért sok kisebb települést érintenek a túraútvonalak. Kilátó itt is sok van és gyönyörű a panoráma a János-hegyi Erzsébet kilátóból, a Kaán Károly kilátóból, a Normafáról, az Apáthy-szikláról. A Budai-hegyekben rengeteg a barlang. Kirándulásaimon jártam a Báthori barlangnál, a Pálvölgyi barlangnál és a János-hegyi átjáró barlangnál. A teljesítményemért a túrákon oklevelet és kitűzőt kapok.
Ezen kívül az Országos Kéktúra füzetét is megkaptam. Az OKT az egész országot átszeli, 1160 km hosszú és 9 tájegységet foglal magában. Amerre kirándulok, a füzetbe bélyegzővel igazolom a megtett utat. A „kéken” rengeteg a látnivaló, mert sok kis települést útba ejt. Bejártuk a Cserhát dombjait Becskétől Mátraverebélyig. Jártunk Becskén a sztúpánál, Szandán és Hollókőn a várban, Sámsonházán és Hollókő mellett a Pusztavárhegyen, ahol megnéztük a vár maradványait.  A mátrai szakasz Mátraverebélytől Sirokig tart. Jártam Ágasváron, Piszkéstetőn, Mátraházán, Kékestetőn és Sirokon is. A kéktúra nem időhöz kötött, így ha van látnivaló, akkor letérünk az útvonalról és megnézünk egy-egy sziklát, várromot, várat vagy templomot.
Bélyegeztünk már a Zemplénben és a Bükkben is. Túráztam az országhatáron, Magyarország legészakibb pontján. a Nagy-Milicben. Füzér várát is gyönyörűen felújították és kisvasutaztam Pálházán. A Bükkben Bélapátfalva és Szarvaskő közötti szakaszt tettem meg. Az erdőben Szarvaskőhöz közel van egy szép kis kápolna (Gilitka-kápolna), amely az őszi erdőben mesebeli látványt nyújtott. A Bélapátfalvai Ciszterci apátsági templom is magával  ragadó az erdő közepén.   
Jártam a Börzsönyben is. Nagymarosról indultam és felmásztam a Julianus kilátóba, ahol szép látvány tárult elém a Dunakanyarról. A túlparton a hegy tetején a Visegrádi vár, hátam mögött Zebegény. A Pilisben Pilisborosjenőről kezdtük a kirándulást és útba ejtettük az „Egri vár”-at.
Itt forgatták 60 évvel ezelőtt Az egri csillagok című filmet. 
Júniusban folytatom a „Bükki kéket”, amely áthalad Bánkúton, Mályinkán, a Lázbérci-víztározó mellett egészen Putnokig.
Legutóbb éjszaka túráztam a Mátrában elemlámpával és fejlámpával, ami nagy-nagy élmény volt.
A túra jó kikapcsolódás az egész családnak, ezzel erősítve testünket és a sok élmények miatt lelkünket is. De a túra jó célokat is szolgálhat, mert jótékonykodni is lehet vele.Pl.: „Kutyagoltunk” az állatokért, vagy az autista gyermekeknek és a Piros orr Bohócdoktoroknak is „segítettünk” a túra nevezési díjának befizetésével.
Remélem, hogy más is kedvet kap a kiránduláshoz és legközelebb találkozunk valamelyik turistaúton.
                                                                                                                  Faragó Csenge Szirka
                                                                                                                          2. osztály   
 • DSCF6715 (Medium).JPG
 • DSCF6716 (Medium).JPG
 • DSCF6718 (Medium).JPG
 • DSCF6719 (Medium).JPG
 • DSCF6720 (Medium).JPG
 • DSCF6721 (Medium).JPG
 • DSCF6722 (Medium).JPG
 • DSCF6723 (Medium).JPG
 • DSCF6724 (Medium).JPG
 • DSCF6726 (Medium).JPG
 • DSCF6729 (Medium).JPG
© 2017 II.János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola

II. János Pál Katolikus Óvoda és Általános Iskola | 3078 Bátonyterenye, Zrínyi út 1 | Tel: 32/418-082 | E-mail: titkarsag.bterenye@ekif-vac.hu | OM: 201509 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.