Pádár Zoltán

Pádár Zoltánnal, iskolánk református lelkipásztorával beszélgettem:

Kedves Zoltán, szeretnénk kicsit jobban megismerni téged. Megtudni a titkot: honnan meríted az erőt, hogy mindig derűs, közvetlen és bizakodó tudsz lenni. Kérlek, válaszolj néhány kérdésemre!

 

Hol születtél?

1972-ben születtem Budapesten egy kétgyermekes család második gyermekeként.

 

Hol töltötted gyermekkorodat?

Miskolcon nőttem fel, Diósgyőrben. Sok nevezetesség és szép látványosság volt lakóhelyünk közelében. Például a diósgyőri vár, a Csanyik (erdei tábor), az avasi deszkatemplom, valamint Lillafüred és nevezetességei: a lillafüredi vízesés, a Hámori-tó, a Palotaszálló, a Hermann Ottó emlékház, az erdei kisvasút, a mésztufa Anna-barlang, az István-cseppkőbarlang és a Szeleta-barlang.

 

Kedvenc gyermekkori játékod?

Nehéz erre a kérdésre röviden válaszolnom, mert nem volt kifejezetten legkedvesebb játékom. Sok játék és sportszer kedves volt számomra. Talán a játékok közül kiemelhető a matchbox játékautó-gyűjtemény, ami gyerekkoromban ritka kincsnek számított.

 

Iskoláid?

Általános iskolai tanulmányaimat Diósgyőrben, a 21. Sz. Általános Iskolában végeztem. A harmadik évfolyamtól kezdve sporttagozatos osztályba jártam.

Középiskolába Kazincbarcikára, az Irinyi János Vegyipari Műszaki Szakközépiskolába jártam. Technikus szakon végeztem.

 

Kedvenc tantárgyaid?

Az általános iskolában a matematikát, a testnevelést és a kémiát szerettem. A középiskolában ezek mellett az angol nyelv és a vegyipari géptan vált kedvenccé.

 

Családodról néhány gondolat: szüleid, testvéreid hol élnek, mivel foglalkoznak?

Édesapám egy hatgyermekes család legidősebb fia volt. Épületgépészetet tanult, Magyarország sok fűtés- és vízvezetékrendszerének kiépítésénél dolgozott. Később épületgépész mérnök lett, és cégének igazgatóhelyettesévé vált. 45 évesen halt meg, én akkor 17 éves voltam.

Édesanyám kétgyermekes családban nőtt fel idősebb nővérként. Ő gimnáziumot végzett, majd adminisztratív munkahelyeken dolgozott. Ma már nyugdíjas éveit tölti.

Bátyám – velem együtt – Miskolcon nőtt fel, ott is tanult. Édesapám nyomdokait követve ő is épületgépész lett, de a sport nagyon vonzotta, röplabdázott. Ebben a sportágban NB I-es szintre fejlődött, több magyar élcsapat tagjaként is játszott. A sportpályafutásának befejezése után az államigazgatásban helyezkedett el.

Jómagam jelenleg négygyermekes családapa vagyok, Bátonyterenyén élünk. Feleségem szociális gondozó. Zsolt fiunk és Fanni lányunk főiskolára jár, Barnabásunk itt, az iskolában 7. osztályos tanuló, Áron fiunk pedig óvodás.

 

Sportolsz-e valamit?

Mivel az általános iskolában sporttagozatos lettem, kötelező volt edzésre járni. Nagyon szerettem sportolni, és eléggé ki is töltötte a szabadidőmet a különféle edzésekre való járás. Jártam úszni, atletizáltam, játszottam az iskolai röplabda- és kosárlabdacsapatában is, és tagja voltam a DVTK teniszcsapatának is. Versenyeken sikerült néhány arany- és bronzérmet szereznem ezekben a sportágakban.

A középiskola időszakában igazolt röplabdázója voltam a miskolci NB II-es HCM röplabdacsapatának.

Hobbi szinten szeretek tollasozni, pingpongozni, kerékpározni, jégkorcsolyázni és asztali focizni is.

 

Kik a példaképeid?

Példaképeket nem állítottam magamnak, de sok embertől tanultam sok mindent, amiért hálás vagyok nekik.

 

Kitől tanultál gitározni? Játszol másik hangszeren is?

Gitározni tanulni felnőttként kezdtem, saját indíttatásból. Többen segítettek elsajátítani a hangok és az akkordok lefogását, a legtöbbet az egyik teológus társamtól tanultam.

Szintetizátoron is játszom, a gyülekezetben is szoktam a dicsőítések kíséretével szolgálni.

 

Mi indított a lelkészi pályára?

A lelkészi hivatáshoz fontos történések egymásutánja vezetett. Az első esemény egy misszionárius csapat többéves bátonyterenyei munkálkodása volt, melynek révén megtértem, befogadtam Jézus Krisztust a szívembe. A következő meghatározó dolog a Biblia olvasása volt. Aztán belső indíttatást éreztem a gyülekezetért való szolgálatra, és miután ezen indíttatásomról beszéltem lelkészekkel, hívő emberekkel, szinte mindannyian arra bátorítottak, hogy legyek lelkipásztor.

Természetesen mindezek nem voltak elegendők a döntés meghozatalához; isteni jóváhagyást is kértem az elinduláshoz. Két összecsengő Igét kaptam, melyek megerősítésként hatottak rám; ezek hatására kezdtem el teológiai tanulmányaimat:

Ø  16Az ÚR, a minden embernek lelket adó Isten rendeljen egy férfit a közösség élére. 17Az legyen előttük jártukban-keltükben, vezesse harcba, és vezesse haza őket, hogy ne legyen olyan az ÚR közössége, mint a pásztor nélkül való nyáj. (4Mózes 27,16-17)

Ø  36 (Máté Ev. 9,36-38)

 

Hol végezted a teológiát?

Teológiai tanulmányaimat a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán végeztem.

 

Mi a lelkészi jelmondatod? Miért?

Lelkészi jelmondatom Józsué könyvéből származik: „én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!” (Józsué 24,15)

Ezt az Igét konfirmálásomkor kaptam, és nagyon meghatározóvá vált az életemre nézve. Két fontos dolgot tartalmaz számomra ez az ősi hitvallástétel a Szentírásból: egyrészt kinyilvánítása annak, hogy az élő Istenhez tartozom családommal együtt, másrészt a hívő keresztyén lét számomra nem csupán hovatartozás, hanem aktív cselekvése is a hitnek, azaz szolgálat is.

 

Ilyennek gondoltad a lelkészi életet? Mi a legszebb benne? Mi a legnehezebb?

Nos, ilyennek is, meg nem is. Volt némi rálátásom arra, hogy milyen lelki szolgálatokat végeznek a lelkipásztorok, hiszen évekig jártam gyülekezetbe a teológiai tanulmányaim előtt, sőt magam is teljesítettem kisebb szolgálatokat. Mégsem ugyanaz kívülről látni a lelkészi hivatást, és benne lenni.

Nehéz legszebb vagy legnehezebb jelzővel illetni a lelkészi szolgálat részeit. Sok minden, amit a lelkipásztor tesz, azért tűnik számára szépnek, mert nehéz végigcsinálnia. A lelkészi teendők mindegyike nehéz, mivel emberekkel kell foglalkozni: lelki dolgokkal, hittel, érzelmekkel, egészséggel és betegséggel, születéssel és halállal, stb.

De, hogy ne térjek ki a válaszadás elől, talán az számít az egyik legszebb dolognak, amikor egy emberben – legyen az bár gyermek vagy felnőtt – észrevesszük a hit nyiladozását, átéljük vele a megtérést.

Az egyik legnehezebb dolog maga a lelkészi hivatás, hiszen össze kell hangolni a személyes istenkapcsolatot, a lelkész családjának életét és az emberek felé történő szolgálatot.

 

Mik a terveid az iskolánk életével kapcsolatosan?

Számomra az egyházi iskola egy csodálatos lehetőség arra, hogy megismertessük a gyermekekkel (és rajtuk keresztül családjaikkal) Istent, és hogy megszerettessük velük a keresztyén életet.

Nem titkolt szándékom minél több ember számára (gyerekek és felnőttek részére egyaránt) elősegíteni a keresztyén hitre jutást. Ezért igyekszem felmutatni a bibliai történeteken és a személyes, gyermekekhez, szülőkhöz és tanárokhoz való hozzáállásomon keresztül a keresztyén értékrendet, a hitben való állhatatosságot, az egymást tisztelő, de közvetlen viszonyt és a szeretetet.

A gyermekek szívébe szeretnék elhinteni egy-egy hit-magot, hogy növekedhessen bennük. Ennek elérése érdekében szólok a gyerekekhez az áhítatokon, ezért éneklek velük gitárkísérettel keresztyén ifjúsági énekeket, és ezért törekszem jó kapcsolatok kialakítására.

Hálás vagyok a gyerekek közvetlenségéért, jókedvéért, humoráért. Ezek egyfajta visszaigazolásként azt jelzik számomra, hogy elfogadnak engem, másrészt azt mutatják, hogy valami megérintette őket abból, amit hallottak és megtapasztaltak, és hogy a Szentlélek munkálkodik a szívükben.

Idén bibliai vetélkedőt is tervezek az osztályok számára, ezzel is motiválva a gyerekeket a Biblia olvasására, a keresztyén hit örömeinek, sikereinek felfedezésére és felismerésére.

 

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Volek Krisztina

 

 • DSCF6715 (Medium).JPG
 • DSCF6716 (Medium).JPG
 • DSCF6718 (Medium).JPG
 • DSCF6719 (Medium).JPG
 • DSCF6720 (Medium).JPG
 • DSCF6721 (Medium).JPG
 • DSCF6722 (Medium).JPG
 • DSCF6723 (Medium).JPG
 • DSCF6724 (Medium).JPG
 • DSCF6726 (Medium).JPG
 • DSCF6729 (Medium).JPG
© 2017 II.János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola

II. János Pál Katolikus Óvoda és Általános Iskola | 3078 Bátonyterenye, Zrínyi út 1 | Tel: 32/418-082 | E-mail: titkarsag.bterenye@ekif-vac.hu | OM: 201509 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.