Tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a cserkészet szeptember 20-án, pénteken 16.00 órától indul.

2018.11.17. Kirándulás (Dorogháza, Bochíd)
"...Eljött az idő, megjött a busz. Csak egy baj volt, hogy ott hagyott minket..." ???
"Szombaton egy nagyon jó kirándulásban volt részünk, Dorogháza közelébe mentünk, Bochídhoz. Mikor leszálltunk a buszról, el is indultunk. Voltak kis emelkedők, de senki nem adta fel, mert mindig azt hittük, hogy nemsokára ott vagyunk, és azzal biztattak minket, hogy mindjárt ebéd. Miután megebédeltünk, tovább indultunk. Oda is értünk, lepakoltunk és már játszottunk is. Az első játék kicsit érdekes volt, mert elsőre nem értette senki, de belejöttünk.
Még játszottunk párat és elindultunk visszafelé. Elég gyorsan leértünk. Még a buszmegálló előtt megálltunk, uzsonnáztunk és játszottunk. Mikor kijátszottuk magunkat, elindultunk a buszmegállóhoz, közben az úton énekeltünk. Mikor odaértünk, még volt tíz perc az indulásig. Közben odajött hozzánk egy macska, a lányok szaladtak is, hogy "jajj de cuki". Eljött az idő, megjött a busz. Csak egy baj volt, hogy ott hagyott minket, mert "nem jeleztük", hogy fel akarunk szállni. Szerencsére vissza jött értünk. Miután meghallgattuk a sofőr beszédét, elindultunk. Mikor odaértünk Terenyére, a szülők már vártak minket. Elköszöntünk és mindenki ment haza."
Szuszai Benjámin
 
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség a Facebookon osztotta meg a következő bejegyzést:
"Kedves Cserkésztestvéreim!
Egy kéréssel fordulunk most hozzátok. Mint már értesülhettetek róla, egy szörnyű tragédia folytán Gerő Luca életét vesztette amikor családi házuk leégett Kaliforniában. A család december 9.-én tart megemlékezést Orindában. Mivel mindannyian akik gyászoljuk Lucát és együtt szeretnénk lenni a családdal ebben a nehéz időszakban nem tudunk ott lenni velük, így egy felhívással fordulok hozzátok.
December 9-én történő megemlékezéssel egy időben, a világon bárhol élő cserkészek ahányan tudnak, gyűljetek össze gyertyával, fehér rózsával, és énekeljétek el a „Szellő zúg távol” népdalt. Ezt ha lehet, akár mobil-telefonnal vegyétek fel, és osszátok meg a videókat mindenkivel (#Lucernarium), így enyhítve a család iszonytató magányát.
Előre is köszönöm mindannyiótok részvételét."
Luca többször járt Kazáron, ezért a mai mise érte lett felajánlva, mi pedig, ahányan csak tudtunk, részt vettünk rajta, és együtt imádkoztunk Lucáért.
 
2018.10.23. 1956-os forradalom és szabadságharc - megemlékezés, koszorúzás
"Az 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezése a Fáy András Szakközép Iskolában került megrendezésre, ahol most először a cserkészek is részt vettek és koszorúztak is. A megemlékezés elején elénekeltük a Himnuszt, aztán a Bartók Béla Általános Iskola tanulóinak műsorát nézhettük meg. A műsor után Letovai Zoltán alpolgármester úr köszöntőjét és beszédjét hallhattuk. A beszéd után különböző iskolák, intézmények képviselői koszorúval tettek tiszteletet az elhunyt hősök előtt. A mi csapatunk volt az utolsó. A koszorúnkat Hajdú Tamás vitte Gordos Veronika és Kasza Nóra kíséretével. A hősöknek tisztelegtünk, ezzel tiszteletet mutatva feléjük. A megemlékezés végét a Szózattal zártuk."
Kasza Nóra, Hóvirág őrs

A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.

Mit csinálunk?

A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ennek érdekében életmodellt nyújtunk, illetve ifjúságnevelést végzünk önkénteseink segítségével. Magyarországon a helyi közösségekkel együttműködve 7 éves kortól mindenki számára nyújtjuk ezt, aki nyitott elveinkre és közössége életében tevékenyen részt vállal. Mindehhez saját nem-formális nevelési módszerünket, a cserkészmódszert hívjuk segítségül, amely a következő elemekből áll:

·         a kisközösségi (őrsi) rendszer
·         fogadalom és törvények
·         a cselekedve tanulás
·         folyamatos és ösztönző, vonzó és hasznos programok főként a  
           természetben

·         a magyar kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományainkra. 

A cserkészet pedagógiai alapjait több mint 100 éve fektette le az angol Robert Baden-Powell, de kiscsoportos rendszeren és cselekedve tanuláson alapuló cserkészmódszer aktuálisabb, mint valaha!
                                                             Gordos Györgyné (Ági néni)

 

„Álljunk csatasorba vidáman…”

      Az iskolánkban működő 1119. számú Árpád vezér Cserkészcsapat idén is megrendezte nyári táborait.

      A kiscserkészek tanyázásának „főhadiszállása” a somoskőújfalui plébánián volt június 28. és július 1-je között. Az indiántáborban a gyerekek tipit, azaz indiánsátrat építettek, festettek, álomfogót, fejdíszt, indiánékszereket készítettek, és pólót batikoltak a sok-sok játék és kirándulás mellett.

     A cserkészek Mátraalmás közelében, Borzagos-réten sátraztak 8 napig. A barátságtalan időjárás ellenére nagyon jó hangulatú, izgalmas táborunk volt. A táborlakók számot adtak ügyességükről, kreativitásukról az őrsi körletek kialakításánál. Több ízben is meggyőzték vezetőiket bátorságukról, mert nem féltek, amikor éjszaka a Tiltott Rengetegben dementorokra vadásztak vagy óriási vihar mosta el a táborunkat, de akkor sem, amikor éjszaka őrködni kellett. A zászlónkat ugyan sikerült a gyöngyösi cserkészeknek ellopniuk, de az Árpád vezéresek egy túszt fogtak el közülük, így másnap reggel megtörtént a csere, és visszakaptuk  a piros, fehér, zöld trikolórt.

     Változás a csapat életében, hogy szeptembertől az őrsi foglalkozásokat a kisterenyei plébánián tartjuk péntek délutánonként 16-tól 18 óráig. Jelenleg 51 gyermek vesz részt a foglalkozásokon.

Gordos Györgyné (Ági néni)

 

     Magyarórán azt a házi feladatot kaptunk, hogy készítsünk fogalmazást arról a korról, amelyben szívesen élnénk. Én a 20. század első felében szeretnék élni. Azért választottam ezt az időszakot, mert akkor találkozhatnékRobert Stephenson Smyth Baden-Powell of Gilwell-lel, vagyis Bi-Pi-vel.

      Bi-Pi a cserkészet magalapítója. Szeretnék az első cserkészek közé tartozni, hogy tőle tanulhassak, vele menetelhessek. Szeretnék eljutni abba a táborba, amit ő elsőként szervezett Brownsea szigetén. Jó lenne olyan tisztségre szert tenni, amilyet Bi-Pi is viselt.      Szeretnék én is egy dzsemborin részt venni az ő társaságában.

      Bi-Pi egy olyan tisztalelkű ember, akit mindenki szeret, mert ő is mindenkit szeretett.

Bi-Pi utolsó üzenetében a következő megszívlelendő tanácsot olvashatjuk:

„…az igazi boldogságot csak a másoknak nyújtott boldogság által érhetitek el. Igyekezzetek ezt a világot egy kicsit jobb állapotban magatok mögött hagyni, mint ahogy találtátok!”

       Bár nem élhetek Bi-Pi-vel egy korban, de örülök neki, hogy azt tanulhatom, amit annak idején ő tanított. Büszke vagyok arra, hogy cserkész lehetek!

Szekula Marina
8. osztályos tanuló

 • DSCF6715 (Medium).JPG
 • DSCF6716 (Medium).JPG
 • DSCF6718 (Medium).JPG
 • DSCF6719 (Medium).JPG
 • DSCF6720 (Medium).JPG
 • DSCF6721 (Medium).JPG
 • DSCF6722 (Medium).JPG
 • DSCF6723 (Medium).JPG
 • DSCF6724 (Medium).JPG
 • DSCF6726 (Medium).JPG
 • DSCF6729 (Medium).JPG
© 2017 II.János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola

II. János Pál Katolikus Óvoda és Általános Iskola | 3078 Bátonyterenye, Zrínyi út 1 | Tel: 32/418-082 | E-mail: titkarsag.bterenye@ekif-vac.hu | OM: 201509 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.