„Az úszás az életem”
Gulyás Csaba vagyok, 6.b osztályos tanuló. Nemtiben lakom a szüleimmel és a testvéremmel, Eszterrel.
4 évesen kezdtem el úszni. Akkor vitt el anyukám a salgótarjáni uszodába. Akkor még csak hetente egyszer jártam úszni a kisterenyei tanuszodába, de mivel tehetségesnek találtak, a heti egy alkalom már kevésnek bizonyult. Ekkor kezdtem el Salgótarjánban úszni Kovács Dénesnél, Dénes bánál. 3. osztályos koromtól kezdve már reggel úszással kezdtem a napot. 6:00 órától úsztam 7:15-ig, majd siettem Mátramindszentre, az iskolába. Ebéd után tanultam, majd 15:30-tól 18:00 óráig újra úsztam. Már ekkor is hétvégenként versenyekre jártam.
A tavalyi évben edzőváltásra került sor. A nyáron úgy döntöttem, hogy átigazolok Gyöngyösre a Parafa Úszó Klubhoz. Most így néz ki egy napom: reggelente 6:00 órától 7:20-ig Salgótarjánban úszással indítom a napot. Jön az iskola, órák után otthon ebédelek, tanulok. 15:20-kor indulunk Gyöngyösre edzésre, amely minden nap 19:15-ig tart. Későn érek haza, és reggel korán kerek. Hétvégenként sokat versenyzek.
Az úszáson kívül szeretek biciklizni és a telefonommal játszani. Sajnos a kerékpározásra nagyon kevés idő jut.
Most úgy érzem, hogy az úszás az életem. Számomra minden energiát és fáradságot megér. Az úszók között sok barátot szereztem az elmúlt évek során, és az úszóversenyek által már sok helyre eljutottam.

 

Ebben az évben is sikeresen zajlott a 2019/2020. tanév őszi labdarúgó bajnoksága. Október 14-én az alsós, 15-én a felsős bajnokság került megrendezésre. Mivel ez egy osztályok közötti vetélkedés, így az alsós és felsős osztályoknak is lehetőségük volt külön-külön a bajnoki cím megszerzésére. Nagyon nagy volt az izgalom a kis focisták körében. Szoros, jó mérkőzéseket láthattak mind a két napon a szurkolók.     Alsó tagozaton minden osztályból két-két csapat vett részt a versenyen.                                                    
 Alsós eredmények:
I. hely: a 3. osztály második csapata
II. hely: a 2. osztály második csapata
III. hely: a 3. osztály első csapata
IV. hely: a 2. osztály első csapata
V. hely: az 1. osztály fiúcsapata
VI. hely: az 1. osztály lánycsapata.
Gólkirály:Krahulcsán Kevin 2. o.
Legjobb kapus: Pádár Zsombor 3. o.                     
Legjobb mezőnyjátékos: Szajkó Gábor 2. o.
 Legsportszerűbb csapat: az 1. o. lánycsapata.                        
 Az első osztály gólkirálya: Tábori Ádám,
 Legjobb mezőnyjátékosa: Csáki Milán lett.                                                   
 
Felsős eredmények:
A 8. osztály két csapatától fantasztikus bemutató mérkőzést láthattunk!              
I. hely: a 6.b osztály (fiú),
II.hely: az 5. osztály második csapata
III.hely: a 6.a osztály
IV.hely: a 6.b osztály (lány)
V.hely: az 5. osztály második csapata.
Gólkirály:Bakos Boldizsár 5. o.
Legjobb mezőnyjátékos: Filkor Márkó 6.a osztály
Legjobb kapus:Janusek Kristóf 6.b osztály
A legsportszerűbb csapat:az 5. osztály második csapata lett.
Lány gólkirály:Puporka Maja 6.b osztály
Köszönjük az SZMK támogatását, amellyel a díjazást segítették!
Jövő tavasszal visszavágó!

2015 januárjában a diákolimpia megyei selejtezőjében az 50 m-es mellúszásban első helyezést értem el, és bejutottam a döntőbe, amely Győrben kerül majd megrendezésre márciusban.

Nem is álmodtam ilyen eredményről, amikor óvodás koromban a szüleim először vittek el az uszodába azzal a céllal, hogy rendesen tanuljak meg úszni. Pár évvel később a BVSE (Bátonyterenye Város Sportegyesülete) úszó szakosztályának versenyzője lettem, és rendszeresen látogattam az edzéseket. Már az első versenyemen felállhattam a dobogóra, hiszen 50 m-es hátúszásban harmadik, 50 m-es mellúszásban pedig első helyezést értem el. Ezután számos versenyen indultam a megyében, amelyekről mindig éremmel tértem haza. A legerősebb a mellúszásban vagyok, itt tudom felmutatni a legtöbb győzelmemet.

Két évvel ezelőtt, amikor először indultam a diákolimpián, a Bátonyterenyén rendezett megyei selejtezőn általános meglepetésre győzni tudtam, és bejutottam a döntőbe, amelyet a budapesti Komjádi uszodában rendeztek. Nagy élmény volt olyan medencében úszni, ahol olyan világnagyságok is úsznak, mint Gyurta Dani vagy Hosszú Katinka.
Az úszás számomra többet jelent, mint versenyzést, hiszen az úszósport olyan izmokat is megmozgat, melyeket más sportok nem. Emellett segít kikapcsolódni, javítja a testtartásom, és általánosságban is fontos, hogy az ember jól tudjon úszni.

Az 50 m-es mellúszás eredményhirdetése a diákolimpiai megyei döntőjében 2013-ban

A célom ezzel együtt az, hogy minél több rangosabb úszóversenyen érjek el jó helyezést, és hogy az időeredményemen is tovább javítsak. Tudom, hogy mindez sok lemondással jár, de megéri azért az érzésért, amit a dobogón átélek egy-egy verseny után.

 

                                                                                            Tóth Eszter

                                                                                       5. osztályos tanuló

Mikor és hogyan kezdtél el sportolni?

Két éve. Apum elkezdett biciklizni, és mondta, hogy én is menjek vele. Salgótarjánban működik a hegyi kerékpáros egyesület, oda tartozunk mind a ketten.

 

Sportoltál valamit korábban is?

Nem. Gépeztem reggeltől estig. Most általában még futok a kerékpározás mellett. Főleg a téli napokon, mert akkor nem lehet annyit biciklizni.

Hogyan edzetek?

Minden nap edzünk. Kivétel a hétfő, mert az a pihenőnap. Illetve vagy pihenő, vagy konditermi edzés. Kedden országúton, vagy ha jobb az idő, akkor a hegyekben, hegyi utakon kerekezünk. Szerdán úgynevezett „dagasztás” van, amikor 60-70-es pedálfordulattal kell kerékpározni. Ez azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt egyet fordul a lábam. Csütörtökön megint másfél órát biciklizünk országúton. Ilyenkor kb. 30-40 kilométert megyünk. Pénteken úszás meg két óra biciklizés, szombaton 2-3 óra biciklizés, és vasárnap ismét úszás és 2-3 óra biciklizés a program. Ez egy kicsit megterhelő, főleg hogy egy héten csak egy pihenőnap van.

 

Miért szereted ezt a sportot?

Igazából azért, mert ha elindulok egy versenyen, melyen körülbelül 30-an versenyzünk, és én elöl vagyok, az feltölt. Az edzéseken arra törekszem, hogy mindig jobb legyek.

 

Úgy hallottam, hogy a korosztályodban országos szinten Te vagy a legjobb, és nincs igazán ellenfeled.

Ellenfeleim azért vannak, csak most eltört a kulcscsontom, mert elestem egy ugratón, és kíváncsi vagyok arra, hogy közben a többiek mennyit erősödtek, és én mennyit gyöngültem.

 

Milyen sporteredményeid vannak?

Most volt egy 7 fordulós sziklakrossz havas, téli verseny. Én 6 fordulón vettem részt, mindet megnyertem. A Mátra Maratonon harmadik lettem, egy évvel idősebbek vertek meg. Ezen 35 km-t bicikliztünk. Sástótól indultunk, elmentünk Galyatetőig, és onnan kerékpároztunk vissza. A Mátrán kívül versenyeztem már a Bükkben és  a Vértesben, és voltam versenyen Zánkán is, ahol a Balaton mellett kerékpároztunk.

Edzőtáborokban is voltál már?

Most voltam a magyar válogatottal Horvátországban Pula városában, és elvileg megint megyünk Horvátországba március 29-én az egyesülettel is. Az edzőtáborban 11 órától volt a kerékpáros edzés, amely során 50 km-t mentünk, és voltak benne olyan szakaszok, amikor sprinteltünk.

 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Szeretnék 2015-ben is bekerülni a magyar válogatottba, és megnyerni a magyar bajnokságot.

                                                a riportot készítette: Szabó Margit

 

1 / 2 oldal

 • DSCF6715 (Medium).JPG
 • DSCF6716 (Medium).JPG
 • DSCF6718 (Medium).JPG
 • DSCF6719 (Medium).JPG
 • DSCF6720 (Medium).JPG
 • DSCF6721 (Medium).JPG
 • DSCF6722 (Medium).JPG
 • DSCF6723 (Medium).JPG
 • DSCF6724 (Medium).JPG
 • DSCF6726 (Medium).JPG
 • DSCF6729 (Medium).JPG
© 2017 II.János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola

II. János Pál Katolikus Óvoda és Általános Iskola | 3078 Bátonyterenye, Zrínyi út 1 | Tel: 32/418-082 | E-mail: titkarsag.bterenye@ekif-vac.hu | OM: 201509 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.